“Mevrouw, mag ik even opnemen? Het is anoniem..”

Het was de laatste les voor de zomervakantie. Je merkt het altijd in de school, de leerlingen (en docenten) zijn er echt aan toe. Ook ik.. Mijn laatste les startte ik met een reken-quiz via de site Kahoot.it en de rest van de les deden de leerlingen in groepjes rekenspelletjes als Regenwormen en Koehandel.

De leerlingen komen het lokaal in en horen het deuntje van Kahoot. Ik heet ze welkom en vraag ze in te loggen met de game-pin. Tijdens het inloggen loop ik wat rond, maak overal even een praatje en wijs de leerlingen tussendoor nog even op de regel dat ik alleen ‘kahoot’ wil zien op de schermpjes en niets anders. Normaal gesproken ben ik erg streng op telefoons in de les.

De quiz begint en alle leerlingen lijken actief te beginnen. Na een vraag of 3 zie ik wat leerlingen blijven staren op hun schermpje zonder de vraag nog te lezen. Ik loop ondertussen wat rond en zie leerlingen regelmatig wat snel op de startknop drukken of een leerling geeft snel een duw aan de buurman als ik hun kant op kijk. Ik blijf vriendelijk lachen en ga door met mijn quiz, het is immers de laatste les voor de vakantie..

In de 16 lessen die ik wekelijks geef, heb ik die laatste schoolweek toch achter een stuk of 20 leerlingen gestaan die toch even een whats-appje stuurden of een heel ander spel aan het spelen waren. Ze hadden vaak niet eens door dat ik zeker al een halve minuut achter hen stond totdat een buurman een flinke por uitdeelde. De smoesjes die dan volgen zijn ook hilarisch. Een kleine greep van alle reacties heb ik voor jullie hieronder verzameld.

  • ‘Mevrouw, mijn telefoon springt soms in eens op een ander scherm, ik moet er echt mee naar de reparateur’
  • ‘Mijn moeder appt me dat ik om half 4 bij de tandarts moet zijn, dus ik MOEST even antwoorden’ (heb heel wat ‘mijn moeders’ voorbij horen komen..)
  • ‘ Ik kon er echt niets aan doen..’
  • ‘O, ik ben echt zo verliefd, ik ben zo benieuwd of hij heeft gereageerd’
  • ‘Kahoot heeft me eruit gegooid, en toen dacht ik.. dan kan ik ook wel even wat anders doen zonder dat u er last van heeft’
  • ‘Als ik nu niet heel even dit doe in het spel, dan heb ik gisteren alles voor niets gedaan’
  • ‘Maar mevrouw, kijk.. ik heb 281 gemiste berichten, ik moet even reageren..’
  • ‘Sorry, mevrouw, maar kijk, mijn telefoon is echt heel gevoelig..’

Na de Kahoot-quiz verzocht ik alle leerlingen de telefoons weg te stoppen en sprak ik uit dat ik ze niet meer wenste te zien aangezien we de rest van het uur gezelschapsspelletjes speelden. Je snapt dat ik nog een heel aantal keren heel vriendelijk heb verzocht om de telefoons op te bergen, het is immers de laatste les voor de vakantie…

Op een gegeven moment gaat er een vinger omhoog. Ik loop naar de jongen toe, hij laat me zijn telefoon zien en hij vraagt heel vriendelijk: ‘Mevrouw, mag ik alsjeblieft even opnemen… het is anoniem…’

Ik lach vriendelijk en zeg dat dat me niet handig lijkt: ‘stop hem maar gauw weg’..

Het is bijna vakantie.. na de vakantie weer strak in het gareel en de telefoon-tas.nl gaat me daarbij helpen!